Beeldende kunst

Je wil na je basisvorming in de 2e graad je creativiteit verder prikkelen en je artistiek, technisch en maatschappelijk inzicht nog concreter bevorderen. Je wil met je ondertussen verworven kennis je ideeën, begrippen, situaties, teksten, … beeldend vertalen naar een publiek toe. Je wil de essentie van de visuele communicatie leren begrijpen en toepassen. Je bent geïnteresseerd in het vormgeven van publicitaire elementen: logo’s, reclameteksten, affiches en verpakkingsmateriaal.

Met potlood, verf, inkt en andere beeldende technieken wil je leren hoe je beelden te doordenken, krachtig te visualiseren, intelligent vorm te geven en vooral hoe je een ziel kan leggen in heel persoonlijke beelden. Je wil komen tot eigen ontwerpen en je wil die ontwerpen presenteren in de vorm van schetsen, tekeningen en maquettes en zelfs afgewerkte realisaties.

Kunstinitiatie

Kunstinitiatie is naast Kunstgeschiedenis een theoretische voedingsbodem voor de praktijkvakken. Je gaat regelmatig op studiereis om indrukken en inspiratie op te doen.

Beeldende vorming

Beeldende vorming gaat, naast het aanleren van technieken, ook over het bevorderen van nieuwsgierigheid. Het gaat over het aanscherpen van de zintuigen. Meer leren zien, anders leren kijken, meer horen, meer aanvoelen.

Grafiek

Je krijgt de mogelijkheid alle druktechnieken uit te testen, waaronder lino, monotype, droge naald, zeefdruk … . Al deze disciplines hebben een eigen karakter en zijn zelfs met elkaar te combineren.

Fotografie

Door goed te kijken en het goed hanteren van uw fototoestel leer je een goed fotobeeld te maken. Je ontdekt dat “zien” veel meer is dan kijken door de zoeker.

Illustratie en analoge technieken

Meestal is een illustratie een tekening of een verwerkt beeld bij een geschreven verhaal. De illustratie beeldt dan een fragment uit waardoor de lijn van het verhaal zichtbaar wordt voor de lezer. Dit door middel van druk- en tekentechnieken.

Digitale vormgeving

Je leert omgaan met typografie, media en met grafische pakketten zoals Photoshop, Illustrator & N-design zodat je zelf eigentijdse advertenties, folders, verpakkingen, affiches en opmerkelijke huisstijlen de wereld in kan sturen.

Waarnemingstekenen

Hoe kan je de wezenlijke, esthetische kwaliteiten (vorm, lijn, vlak, punt, licht, structuur, contrast, ritme, evenwicht, compositie) van dingen rondom je ontdekken en vastleggen?

Lessentabel

VakBeeldende kunst
5e jaar6e jaar
Totaal3333
Godsdienst22
Nederlands33
Frans22
Engels22
Wiskunde22
Aardrijkskunde11
Geschiedenis11
Lichamelijke opvoeding22
Muzikale opvoeding1-
Natuurwetenschappen-1
Kunstgeschiedenis22
Toegepaste beeldende kunst:
- Kunstinitiatie11
- Beeldende vorming33
- Waarnemingstekenen44
- Fotografie-2
- Grafiek2-
- Illustratie & analoge technieken33
- Digitale vormgeving22

Inschrijven

Wil je graag meer informatie of wil je graag inschrijven voor een van onze studierichtingen?

Wat na je opleiding?

Je behaalt na de 3e graad het diploma secundair onderwijs.

Je bent alvast klaar voor aansluitende studies in het hoger kunstonderwijs of in het studiegebied onderwijs. Voorbeelden: Grafiek, grafische vormgeving, textieldesign, industrieel stylist, juweelontwerpen, modeontwerpen, fotografie, beeldhouwen, interieurvormgeving, restauratie, keramiek, publiciteitstekenen, film &
video, animatie, zeefdruk, bloemensierkunst, onderwijsopleiding (plastische opvoeding, lager onderwijs of kleuteronderwijs).