bool(false) Horizons - Heilige Familie Ieper
     

Horizons

Tijdens het 1e leerjaar A volg je naast je leerpad 3 horizons. In elke horizon werk je enkele weken mee aan een uitdagend project. Zo kan je verschillende richtingen verkennen en je andere talenten ontdekken. We bieden in onze scholengemeenschap 18 horizons aan waaruit je over de campussen heen kan kiezen.


Ontdek alle horizons

Kies je voor het leerpad Latijn, dan krijg je elk trimester één horizondag aangeboden. Je kan hiervoor kiezen uit een ruim aanbod van uitdagende projecten. Deze projecten worden in het Lyceum georganiseerd.


Alles over de horizondagen (Latijn)

Horizons

A design of your own creation

Spelend creëren met textiel, da’s (s)tof!

Creëer jouw eigen origineel textielproject.
Via experiment ontdek je nieuwe texturen en onverwachte combinaties van vezels, stoffen en materialen. Geïnspireerd door de textiel- en modewereld ga je op zoek naar de ontwerper in jezelf. Vertrekkend van een basispatroon creëer je een eigen, origineel textielproject.

– Heilige Familie

https://vimeo.com/794075332/65b1a83e66
 
 

Artistiek talent gespot!

‘I’m an artist, welcome to my mind’…

artistiek en creatief pootjebaden, zowel
manueel als digitaal. We onderzoeken de
wondere wereld van een korte animatiefilm, we laten ons inspireren door echte kunstenaars en gaan aan de slag om een eigen project uit te werken. We onderzoeken kleur, ritme, patroon, textuur, ruimte en lichtwerking, alsook geluid. We gieten dit alles samen tot een origineel digitaal project. Ga je mee op pad? Kan jij ons beeld verruimen?

– Heilige Familie

https://vimeo.com/797493937/6b5555a52d

Bestemming zkt. toerist!

Ontdek de reismicrobe in jezelf door een
visueel onlineverhaal te maken over coole
bestemmingen. Check in voor een verkenning van landen, verre culturen en ontdek leuke weetjes! Enkele weken lang vlieg je mee naar de wonderbaarlijke toeristische wereld. Je gaat zelfstandig en ondernemend aan de slag om een toffe bestemming te promoten met een visueel aantrekkelijke Adobe Spark-webpagina.

– Heilige Familie

https://vimeo.com/790356106/d55fa6f57c
 
 

ExpLo Natuur

Wist je dat insecten niet alleen een last zijn, maar ook een lust?

Met behulp van het internet informeren we ons over de wondere wereld van de insecten. Zo leren we heel wat bij over hun bouw en hun levenswijze. Met de microscoop bestuderen we deze bouw nog wat verder. 
Daarna gaan we op een creatieve manier met wetenschappen aan de slag om ons eigen insectenhotel te ontwerpen en te maken. 

Als laatste maken we nog zaadbommen om deze nuttige beestjes ook echt naar onze tuin en insectenhotel te lokken. 

– Immaculata

https://vimeo.com/792938001/1a3d3de7ae

Express yourself!

Wil jij ontroeren, confronteren of inspireren?

Wij zijn ervan overtuigd dat je creativiteit stimulerend is voor jezelf en voor anderen. Je scoort Instagramhits en staat in de spotlights. Je leert je gedachten en gevoelens uitdrukken. We helpen jou je eindeloze creativiteit ontdekken. Samen bieden we je inspiratie, informatie, feedback, een podium, doek of muur voor je werk. Welkom!

– Immaculata

https://vimeo.com/794078503/5bfd2db331
 
 

Foodlab

Zet je koksmuts op en trek je labojas aan!

Proefbuizen in de hand en zintuigen op scherp? Daar gaan we! In Foodlab experimenteer en onderzoek je verschillende voedingsmiddelen. Je maakt kennis met luchtige, kleurrijke en smaakvolle gerechten. Benieuwd naar meer? Welkom in ons Foodlab!

– Immaculata

https://vimeo.com/790363905/59088338bc

Da Vinci 2.0 Make(s) it happen!

Treed in de voetsporen van de geniale Leonardo Da Vinci om de technologische uitdagingen van de 21e eeuw te ontrafelen, de wetenschappelijke verklaringen en achtergrond te onderzoeken en vooral: om zelf gedurfde oplossingen te bedenken. Als je die projecten dan ook  nog eens creatief mag uitdokteren, vormgeven én realiseren, dan word jij ongetwijfeld een nieuwe Da Vinci, versie 2.0. En dat zowel te land, ter zee als in de lucht! The sky is the limit!

– VTI

https://vimeo.com/790360488/6a6d3e78cf
 
 

Port-a-fort

Stap mee in de fantastische wereld van de talrijke bouwberoepen!

Ga aan de slag als ontwerper, leg de fundering en metsel de basis van een constructie om vervolgens het houtskelet van ons vogelrestaurant neer te planten. Kortom: PORT-A-FORT.

– VTI

https://vimeo.com/790369170/f0d5c49259

Expeditie Ruimte

Maak je klaar voor een reis door de ruimte!

Heb jij er ooit van gedroomd om astronaut te worden? Een ruimtereis, daar komt heel wat bij kijken. Ga jij de ultieme uitdaging aan om Mars te koloniseren? In Expeditie Ruimte leer je programmeren met de Lego Mindstorms. Misschien kan jij wel alle missies tot een goed eind brengen? Haal de wetenschapper in jezelf naar boven en laat je fascineren door de planeten in ons zonnestelsel. In deze STEM-horizon ontdekken we onder andere of er leven is op de maan. Kortom: samen verkennen we het heelal!

– Lyceum

https://vimeo.com/528252478/0131f6e067
 
 

Gamification

Codeer je eigen Minecraftwereld en zet zo je eerste stappen als programmeur!

Wist je dat programmeren heel handig is voor later? Je kunt natuurlijk computerprogrammeur worden, maar ook als je filmmaker, dokter, interieurontwerper of automonteur wilt worden, komen je programmeervaardigheden van pas – want ook in auto’s of medische apparatuur zitten kleine computers. Leren programmeren helpt je op een creatieve wijze problemen op te lossen, nauwkeurig te werken en door te zetten. Deze digitale vaardigheden zijn een must voor de toekomst! Via projecten leer je programmeren in MakeCode en je krijgt onmiddellijk resultaat in jouw Minecraftwereld. Of je nu een megafan van Minecraft bent of het spel nu pas leert kennen, je bekijkt Minecraft heel anders.

– Heilige Familie

https://vimeo.com/790373772/fc82eda972

Geluksvogels

Ontwikkel jouw mentale veerkracht en ontdek in twee warme nesten de geluksvogel in jezelf.

Verras jezelf in het creatieve nest met allerhande beeldende technieken van tekenen tot driedimensionaal vormgeven, die niet alleen je hoofd vrij maken maar ook je creativiteit aanwakkeren. Ontrafel in het natuurlijke nest de mysteries van de natuur en het menselijke lichaam. Door bewuster te gaan ademen, bewegen en je zintuigen te gebruiken leer je je eigen grenzen maar ook de wereld rondom je beter te begrijpen.

– Lyceum

https://vimeo.com/788232078/a54a73866f
 
 

Het verhaal van de taal

Ontdek de wereld die achter woorden en uitdrukkingen zit.

Wie kwam erbij om te zeggen dat blaffende honden niet bijten? Wat heeft Napoleon met jouw familienaam te maken? Wanneer is oké niet oké? Deze en veel meer vragen vormen de basis bij ‘Het verhaal van de taal’. Samen onderzoeken we de herkomst van woorden en figuurlijk taalgebruik. Kraak de taalcode en misschien ben jij zelfs de leerkracht te slim af!

– Lyceum

https://vimeo.com/788224069/143af4a3c5

Le tour du monde en 5 jours

Ontdek de schatten in de Franse taal, humor en muziek!

Kom aan boord van deze ontdekkingsvloot. Met onze zintuigen trekken we de wereld rond op zoek naar verschillende Franse invloeden. We gooien theorie en grammatica overboord en gaan creatief aan de slag met de Franse taal, specialiteiten, humor en muziek. Wil je met ons meevaren? Boek alvast je ticket!

– Lyceum

https://vimeo.com/528255859/797cb84edf
 
 

Open je blik…

en word een echte gedragswetenschapper!

In deze horizon verdiepen we ons in de mens en zijn ontwikkeling van baby tot ouderdom. We staan vooral stil bij de ontwikkeling van de kleuter en testen onze theorie in een echt veldonderzoek! Samen met je teamgenoot plan je een bezoek aan de kleuterklas. Laat je creativiteit de vrije loop bij het maken van het verslag. Ontwikkelt elke kleuter zich op dezelfde manier? We zoeken het samen uit!

– Lyceum

https://vimeo.com/528256395/a589b2a76a

Secrets of nature

Ben je gefascineerd door de wonderen van de natuur en hoe je dit best in beeld brengt?

Dan combineren we beide door een natuurdocumentaire te maken. Zowel het bestuderen van levende wezens als het aanleren van filmtechnieken komen aan bod.

– Lyceum

 

 

Sociaal? Vaardig!

Voel jij ook dat sociaal dier in je wakker worden?

Ben je poeslief of eerder een koele kikker? Ben jij zo trots als een pauw of misschien heb je wel vlinders in je buik? In “Sociaal? Vaardig!” gaan we aan de slag met gevoelens en emoties, dragen we zorg voor onszelf én voor elkaar. Je leert er samen werken en samen leven. Een gezonde geest in een gezond lichaam, daar draait het om!

– Immaculata

https://vimeo.com/790703762/7b24598433

Solar Challenge

Bouw je eigen zon-aangedreven voertuig met de nieuwste technieken.

Verdiep je in de wondere wereld van energie, elektriciteit en mechanische technieken. Bouw jij het snelste voertuig? Test je wagen in een heuse wedstrijd!

– VTI

https://vimeo.com/790704595/bcfcbee094
 
 

Sport & Gezondheid

Ben je verzot op sport en vooral niet bang om je sportieve grenzen te verleggen?

Dan is deze horizon echt iets voor jou. “Sport & Gezondheid” biedt een brede horizon voor iedereen die gebeten is door de sportmicrobe, van beginner tot gevorderde. Je werkt zowel individueel als in team rond een pak sporttakken en het sportterrein wordt een beetje je vaste biotoop. Uiteraard besteden we ook veel aandacht aan alle factoren die een fitte, gezonde levensstijl garanderen. De nadruk ligt dus op veel sportieve tijd, sportiviteit en een lenige spirit in een gezond lichaam.

– VTI

https://vimeo.com/790706643/001a7685ad

HORIZONDAGEN (LATIJN)

Chanter Kara-oké

Chante avec nous, ça va te rendre fou!

Zing je ook graag mee met de laatste populaire liedjes… dan is “Chanter Kara-oké” vast iets voor jou! We ontdekken de boeiende wereld van het Franse chanson. Samen quizzen, zingen, dansen en musiceren we er op los!

– Lyceum

https://vimeo.com/794081242/4c0ae8c6d7
 
 

Expeditie ruimte

Maak je klaar voor een reis door de ruimte!

Heb jij er ooit van gedroomd om astronaut te worden? Een ruimtereis, daar komt heel wat bij kijken. Haal de wetenschapper in jezelf naar boven en laat je fascineren door de planeten in ons zonnestelsel. Kortom: samen verkennen we het heelal!

– Lyceum

https://vimeo.com/528254191/b81f6dbda0

Geniale Grieken

Ontcijfer een nieuw  alfabet en duik in een inspirerende cultuur.

Altijd al eens een Griekse held(in) of god(in) willen zijn? Gedurende deze horizondag reizen we in spannende mythen naar de wereld van de Grieken. Daarnaast leren we op onze ontdekkingstocht de Griekse taal lezen en de sierlijke letters schrijven. Ontcijfer jij woorden als ‘claustrofobie’ en ‘bibliotheek’? De Griekse taal en cultuur laten je beslist niet onberoerd. Eureka!

– Lyceum

 
 

Het verhaal van de taal

Ontdek de wereld die achter woorden en uitdrukkingen zit.

Wie kwam erbij om te zeggen dat blaffende honden niet bijten? Wat heeft Napoleon met jouw familienaam te maken? Wanneer is oké niet oké? Deze en veel meer vragen vormen de basis bij ‘Het verhaal van de taal’. Samen onderzoeken we de herkomst van woorden en figuurlijk taalgebruik. Kraak de taalcode en misschien ben je zelfs de leerkracht te slim af!

– Lyceum

https://vimeo.com/788224069/143af4a3c5

Science lab

Ontdek een schatkamer vol verrassende experimenten. 

Al gehoord van de buis met de magische touwtjes of onzichtbare inkt? Hoe maak je zelf bioplastic of biolijm? Wat is een windei en hoe weet je wanneer een ei vers is of niet? Kun je proeven met je ogen? Hoe zwaar is lucht? Hoe maak je een barometer met dennenappels? Of hoe zien slootdiertjes er uit onder de microscoop? Dit zijn maar enkele vragen waarop je een antwoord zal krijgen. Je gaat aan de slag en voert tal van wetenschappelijke experimenten uit met als thema’s Hocus Pocus – Weet wat je eet – Lucht en lichaam – Water en natuur. Dus stroop je mouwen op en ga als een echte wetenschapper aan de slag. Ontdek, verwonder je en leer!

– Lyceum

https://vimeo.com/788211055/58e9003d48
 
 

The power of EQ

Ontdek de kracht van emotionele intelligentie.

Kom meer te weten over jouw EQ en hoe je dit kunt vergroten via bepaalde oefeningen. Maak kennis met mindfulness, bewust ademen, visualisaties, het effect van geven en enkele creatieve technieken. Ontwikkel zo jouw mentale veerkracht.

– Lyceum

https://vimeo.com/788206851/b489445f3b

Wereldrecords

Breek jij ook een sportief record? Samen gaan we ervoor! 

Hoe snel liep Usain Bolt 100 meter? Wie sprong het verst en wie het hoogst? Welke technieken of trucjes bestaan er om sportresultaten te verbeteren? Hoe snel kan ik zelf sprinten? In een mix van theorie en praktijk leren we records kennen en proberen we ons record in een sporttak scherper te stellen. We gaan op ontdekkingstocht langs enkele atletiekrecords, maken kennis met verschillende looptechnieken en wagen ons daarna zelf aan enkele stevige sprintjes. Breek jij ook je record? Samen gaan we ervoor!

– Lyceum

https://vimeo.com/528255041/9df28ee07e
 
 

Werking

De eerste graad bestaat voornamelijk uit algemene vorming, aangevuld met het leerpad van jouw keuze.

Lees meer

Lessentabel

De eerste graad bestaat voornamelijk uit algemene vorming, aangevuld met het leerpad van jouw keuze.

Lees meer

Leerpad

Vanuit je interesses en talenten kies je een leerpad. Hier lees je alles over de leerpaden binnen SMSI.

Lees meer

Kompas

In het eerste jaar krijg je tijd en ruimte om op verkenning en ontdekking te gaan. Het kompasuur is hierbij je houvast.

Lees meer