Internationale projecten

Een ruime kijk op de wereld: dat vinden we op onze school ook belangrijk. Daarom hebben we internationale samenwerkingsprojecten lopen met scholen uit Schotland en Duitsland. Voor een gezonde portie cultuur en ontspanning is er natuurlijk ook onze jaarlijkse reis naar het Spaanse Barcelona.

Onze school heeft uitstekende banden met de prestigieuze Loretto Boarding School uit het Schotse Musselburgh (gelegen nabij Edinburgh). Geregeld werken we samen projecten uit rond de herdenking van de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog.

Dat doen we trouwens ook met de Duitse Willy-Brandt-Gesamtschule in Bottrop. Elk schooljaar komt een hele delegatie van hun laatstejaars op bezoek om o.a. de herdenkingsplechtigheid onder de Menenpoort mee te maken op 10 november. Zelf trekken onze leerlingen van het 6de Secretariaat-Talen in mei dan op tegenbezoek naar hun Duitse medeleerlingen.

In de paasvakantie organiseren we ook (soms afwisselend) twee inleefreizen, naar Cambodja en Zuid-Afrika. De regio’s die we bezoeken, hebben weinig voorzieningen en zijn erg arm. We werken er samen met lokale partners om er de handen uit de mouwen te steken.

In Zuid-Afrika is dat Hope Flanders, een Vlaamse organisatie voor ontwikkelingssamenwerking,met nadruk op armoedebestrijding voor de meest kwetsbare kinderen in het oosten van het land. Vijftien leerlingen van de vijfdes en twee begeleiders geven er het beste van zichzelf.

In Cambodja leerden we Hope for the Children kennen, een Belgisch-Cambodjaanse samenwerking in een plattelandsschool in Rong Vean.  Daarnaast werken we ook samen met het Centre for Children’s Happiness, dat onderwijs aanbiedt voor stortkinderen in Phnom Penh. Dertien leerlingen van de vijfdes en drie begeleiders zullen er heel nuttig werk leveren. Uiteraard voorzien we ook tijd om de landen toeristisch te verkennen. Om de kostprijs voor de leerlingen te beperken, kunnen we diverse financiële acties organiseren, zoals een wijnproefavond, carwash, koekjesverkoop, … We zamelen ook geld in om het project ter plaatse te steunen. Wie ons steunt, mag er zeker van zijn dat zijn of haar geld naar de mensen van de regio gaat.

De zesdes krijgen ook elk jaar de kans om in de eerste week van de paasvakantie op een ontspannende manier Barcelona te bezoeken. Hiervoor moeten ze in het vijfde jaar reeds inschrijven zijn en wordt er (indien nodig) gewerkt met een reservelijst.